Casestudy

Rexona Indonesia bepaalt het gesprek tijdens een nationaal voetbaltoernooi

Belangrijkste resultaten

De kans

Rexona Indonesia () wilde gepassioneerde fans bereiken tijdens de tv-uitzending van een nieuw Indonesisch nationaal voetbaltoernooi, het Piala Presiden 2015 (President's Cup). Aangezien veel Indonesische voetbalfans tijdens het tv-kijken ook actief zijn op hun mobiele apparaten en op Twitter een reactie geven op de wedstrijd, wilde het deodorantmerk interactie met hen aangaan in een realtime gesprek. Tegelijkertijd wilden ze ook de bekendheid van hun nieuwe product Rexona MotionSense vergroten.

De strategie

gebruikte een combinatie van Twitter Ads-producten en stelde een campagne op rondom de hashtag — een Indonesisch woord dat “kom in beweging” betekent. Zo linkten ze de campagne met hun nieuwe product MotionSense. Ze gebruikten een Uitgelichte Trend om het gesprek op de eerste dag te sturen, zodat het opviel tussen alle andere online activiteiten rondom het evenement. Ze gebruikten ook Uitgelichte Video en Uitgelichte Tweets met rich media met daarin de hoogtepunten van de wedstrijd om gesprekken te stimuleren. Het gebruik van Twitter Poll Cards creëerde interactie met de doelgroep 'voetbalfanaten'. En als laatste gebruikten ze interessetargeting met onder meer “voetbal”, “sportwedstrijd” en “politiek” in combinatie met erkende sportbeïnvloeders zoals de populaire Indonesische speler Evan Dimas (). Dit vergrootte de relevantie van de content en het bereik.

Weg naar succes

1 Bouw de campagne op rond tv-uitzendingen van belangrijke sportevenementen.

maakte in zijn campagne gebruik van tv-uitzendingen van een belangrijk live-evenement om een massaal bereik te krijgen en versterkte de impact hiervan via Twitter. Het bedrijf postte tijdens de wedstrijd live-Tweets om realtime gesprekken met de doelgroep op gang te brengen. Door rechtstreeks video's te publiceren van doelpunten die werden uitgezonden door de tv-zender Indosiar, genereerde in realtime gesprekken onder het publiek. De Tweets lieten ook foto's zien van spelers die zich voorbereidden op de wedstrijd en van bekende personen die het toernooi bijwoonden, waaronder de Indonesische president Joko Widodo.

2 Gebruik een sterke hashtag die de aandacht trekt.

bouwde de campagne op rond een sterke hashtag, , die geweldig aansloeg bij het publiek, de gesprekken met elkaar verbond en gebruikers tot interactie aanzette. De hashtag was een grappige en relevante woordspeling in het Indonesisch en deze werd ook weergegeven tijdens uitzendingen van de wedstrijden op tv. Om de bekendheid nog verder te vergroten werd ook door de commentatoren genoemd. Het merk gebruikte bovendien om de lancering van het nieuwe product extra te ondersteunen.

3. Gebruik rich media om engagement te verhogen.

gebruikte Uitgelichte Video om hoogtepunten van de wedstrijden te laten zien en kijkers betrokken te houden. Vóór de laatste wedstrijd werd aan fans in een Poll Card gevraagd wie er volgens hen zou winnen. Dit zorgde voor extra buzz en interactiviteit. Er was een stemratio van maar liefst 80%.

Het succes

De campagne van genereerde binnen negen dagen een bereik van 720.000, een gemiddelde interactieratio van 5,2%, een maximale interactieratio van 15,4% en een cost per engagement van $ 0,06. De uitgelichte trend gegenereerde 4,9 miljoen weergaven, 13.100 hashtagvermeldingen en een interactieratio van 2,7%. Het aantal vermeldingen van het merkaccount was 63 keer zo hoog als normaal en het aantal nieuwe volgers 43 keer zo hoog. Van alle gebruikers die een interactie aangingen met de Twitter Poll Card, bracht 80% een stem uit.

De Uitgelichte Trend met was perfect om meteen gesprekken in gang te zetten. Twitter gaf de interactie met onze doelgroep een boost door in realtime wedstrijdhoogtepunten en beelden uit de kleedkamers te laten zien. Het belangrijkste was de enorme interactie die werd bereikt met de Poll Cards, waarmee de mensen uit onze doelgroep actief konden meedoen en hun stem konden uitbrengen op hun favoriete team.

Diko Handono (), Senior Brand Manager Rexona, Unilever Indonesia

Gebruikte oplossingen

Creatief canvas

Merken communiceren elke dag weer op unieke en creatieve manieren met gebruikers op Twitter. Dat kun jij ook doen.

Meer informatie Arrow Right Icon

Doelgroeptargeting

Jij wilt dat jouw boodschap de juiste persoon bereikt. Met de targetingopties van Twitter zorg je ervoor dat dat ook lukt.

Meer informatie Arrow Right Icon