Casestudy

Rexona Indonesia bepaalt het gesprek tijdens een nationaal voetbaltoernooi

Belangrijkste resultaten

De kans

Rexona Indonesia (@rexona_id) wilde gepassioneerde fans bereiken tijdens de tv-uitzending van een nieuw Indonesisch nationaal voetbaltoernooi, het Piala Presiden 2015 (President's Cup). Veel Indonesische voetbalfans zijn tijdens het tv-kijken ook actief op hun mobiele apparaten en geven op Twitter een reactie op de wedstrijd. Daarom wilde het deodorantmerk interactie met hen aangaan in een realtime gesprek en tegelijkertijd de bekendheid vergroten van hun nieuwe product Rexona MotionSense.

De strategie

@rexona_id gebruikte een combinatie van Twitter Ads-producten en stelde een campagne op rondom de hashtag #MOGER — een Indonesisch woord dat “kom in beweging” betekent. Zo linkten ze de campagne met hun nieuwe product MotionSense. Ze gebruikten een Uitgelichte Trend om het gesprek op de eerste dag te sturen, zodat het opviel tussen alle andere online activiteit rondom het evenement. Ze gebruikten ook Uitgelichte Video en Uitgelichte Tweets met rich media met hoogtepunten van de wedstrijd om gesprekken te stimuleren. Het gebruik van Twitter Poll Cards creëerde interactie met een doelgroep van voetbalfanaten. En als laatste gebruikten ze interessetargeting met onder meer “voetbal”, “sportwedstrijd” en “politiek” in combinatie met erkende sportbeïnvloeders zoals de populaire Indonesische speler Evan Dimas (@Evan_DD). Dit vergrootte de relevantie van de content en het bereik.

Succesfactoren

1. Bouw de campagne op rond tv-uitzendingen van belangrijke sportevenementen.

@rexona_id maakte in zijn campagne gebruik van tv-uitzendingen van een belangrijk live-evenement om een massaal bereik te krijgen en versterkte de impact hiervan via Twitter. Het bedrijf postte tijdens de wedstrijd live-Tweets om realtime gesprekken met de doelgroep op gang te brengen. Door rechtstreeks video's te publiceren van doelpunten die werden uitgezonden door de tv-zender Indosiar, genereerde @rexona_id in realtime gesprekken onder het publiek. De Tweets lieten ook foto's zien van spelers die zich voorbereidden op de wedstrijd en van bekende personen die het toernooi bijwoonden, waaronder de Indonesische president Joko Widodo.

2. Gebruik een sterke hashtag die de aandacht trekt.

@rexona_id bouwde de campagne op rond een sterke hashtag, #MOGER, die geweldig aansloeg bij het publiek, de gesprekken met elkaar verbond en gebruikers tot interactie aanzette. De hashtag was een grappige en relevante woordspeling in het Indonesisch en deze werd ook weergegeven tijdens uitzendingen van de wedstrijden op tv. Om de bekendheid nog verder te vergroten werd #MOGER ook door de commentators genoemd. Het merk gebruikte bovendien #MotionSense om de lancering van het nieuwe product extra te ondersteunen.

3. Gebruik rich media om meer interactie te krijgen.

@rexona_id gebruikte Uitgelichte Video om hoogtepunten van de wedstrijden te laten zien en kijkers betrokken te houden. Vóór de laatste wedstrijd werd aan fans in een Poll Card gevraagd wie er volgens hun zou winnen. Dit zorgde voor extra buzz en interactiviteit. De stemratio was 80%.

Het succes

De campagne overtrof de verwachtingen in alle opzichten. @DoveMen kreeg meer dan 29.000 inzendingen. Volgens Nielsen behaalde het merk in september, de maand waarin de campagne werd gelanceerd, de hoogste groei van het jaar, met een verkoopstijging van 67% in vergelijking met dezelfde periode in 2014. De share of voice liet een piek zien van wel 72% en @DoveMen was de best scorende share of voice van alle RWC-partners (44%), volgens interne gegevens van Twitter.

Video alleen had een gemiddelde interactieratio van 17%, met een piek van 21%. Het aantal loops van de @DoveMen Vines tijdens het hele toernooi bedroeg meer dan 3,5 miljoen.

De Uitgelichte Trend met #MOGER was perfect om meteen gesprekken in gang te zetten. Twitter gaf de interactie met onze doelgroep een boost door in realtime wedstrijdhoogtepunten en beelden uit de kleedkamers te laten zien. Het belangrijkste was de enorme interactie die werd bereikt met de Poll Cards, waarmee de mensen uit onze doelgroep actief konden meedoen en hun stem konden uitbrengen op hun favoriete team.

Diko Handono (@d1ko), Senior Brand Manager Rexona, Unilever Indonesia

Gebruikte oplossingen

Creatief canvas

Merken communiceren elke dag weer op unieke en creatieve manieren met gebruikers op Twitter. Dat kun jij ook doen.

Meer informatie Arrow Right Icon

Doelgroeptargeting

Jij wilt dat jouw boodschap de juiste persoon bereikt. Met de targetingopties van Twitter zorg je ervoor dat dat ook lukt.

Meer informatie Arrow Right Icon