Casestudy

Hoe Knab zijn merkbekendheid vergrootte met Twitter en zo meer klanten kreeg

Key results

De kans

Online bank bestaat pas vier jaar en is daarmee een relatief nieuwe speler op de financiële markt. Met hun propositie kunnen ze een interessant prijsvoordeel bieden aan particuliere en zakelijke klanten, maar ze weten ook dat mensen niet snel van bank wisselen en dat de naamsbekendheid van  minder groot is dan die van de traditionele grootbanken. Daarnaast werkt met een pakketvorm die anders is dan andere banken. Om klanten toch te bewegen over te stappen, is de uitdaging om de naamsbekendheid te vergroten en de voordelen van de pakketvorm goed uit te leggen.

De strategie

Om het verhaal van te vertellen, is gekozen voor een always-on-strategie op social media waarbij de klant via een customer journey steeds gerichter het verkoopproces in wordt geleid met uiteindelijk op maat gesneden uitingen en aanbiedingen. Deze customer journey begon heel breed met een brand awareness-campagne, die eind 2015 onder meer op Twitter liep, om deze salestrechter zo veel mogelijk te vullen.

Drie sleutels tot succes

1. Zet inspirerende en verschillende content in.

De inzet van opvallende en aansprekende video’s en GIF’s zorgde voor ‘stopping power’ en een hoge mate van Tweet Recall (uit de Nielsen Brand Effect Study bleek dat 18% van de Twitter-gebruikers zich een Tweet van  wist te herinneren). De video’s werkten versterkend op de tv-commercials die gelijktijdig draaiden en de GIF’s zorgden voor onderscheidende content. Belangrijk hierbij was ook de afwisseling van de content. ontdekte dat het regelmatig verversen (tenminste 4x wisselingen) van de content een belangrijke bijdrage heeft op de merkvoorkeur.

2. Maak gebruik van het inzicht wie geïnteresseerd is in jouw boodschap dmv de ‘Tweet Engager Targeting’.

Gebruikers die engagement hadden met een video of GIF (bekijken, reageren of delen) werden in een later stadium geretarget met salesgedreven communicatie. Dit paste bij de strategie van om een customer journey te maken van merkbekendheid naar uiteindelijke conversie.

Deze Tweet Engager Targeting werd ondersteund door de inzet van het Twitter Audience Platform (TAP) waarmee de Uitgelichte Video’s van  ook werden getoond op andere mobiele platforms dan Twitter. De gebruikers die de video’s op deze plek zagen, konden later op Twitter alsnog geretarget worden met de vervolgboodschap in de customer journey.

3. Krijg inzicht in het gedrag van de Twitter gebruikers door de inzet van de Twitter Pixel.

Door het plaatsen van een Twitter Pixel konden de acties in kaart worden gebracht die de gebruikers hadden na hun engagement met een uiting van  op Twitter.

Hoe het werkt? Door plaatsing van de Twitter Pixel op de landingspagina en op de ‘bedankt pagina’ (de pagina die verschijnt na de aanschaf) was het mogelijk cross device de attributieconversie in kaart te brengen. Duidelijk werd hierdoor dat de meeste interactie op mobiel plaatsvond en de uiteindelijke conversie op desktop plaatsvond. Iets dat gebruikelijk is bij een high involvement financieel product.

Het succes

De campagne op Twitter was erg succesvol. Uit onderzoek van Nielsen bleek dat de merkbekendheid van 12% hoger lag bij de mensen die een uiting van op Twitter hadden gezien dan onder de controlegroep. Ook wist 18% van de Twitter-gebruikers zich een Tweet van  te herinneren.

zag ook zelf een toename in merkbekendheid. Het zag de spontane naamsbekendheid in de campagneperiode met 30% toenemen. En de campagne werd zeer goed onthouden: de totale campagneherinnering ligt op 47%! (bron: Memo2 BrandTracker iov Knab)

De toegenomen merkbekendheid leidde uiteindelijk ook tot een aanzienlijke toename van het aantal klanten in de campagneperiode.

Twitter is een sterk innovatief en mobiel kanaal dat erg goed past bij een online bank als . Vandaar dat we het hebben ingezet voor onze campagne. Want je moet zijn waar je klanten zijn. We gebruikten Twitter al langer als servicekanaal voor klantvragen, maar nu voor het eerst ook commercieel voor het werven van nieuwe klanten. En dat pakte boven verwachting goed uit. Vooral voor het vergroten van onze naamsbekendheid was Twitter erg belangrijk.”

Rens van Boxmeer, Online Marketing Manager at Knab

Gebruikte oplossingen

Creatief canvas

Merken communiceren elke dag weer op unieke en creatieve manieren met gebruikers op Twitter. Dat kun jij ook doen.

Meer informatie Arrow Right Icon

Op grote schaal optimaliseren

Twitter maakt multitasking gemakkelijk. Het biedt gestroomlijnde manieren om campagnes te bewerken, aan te passen en te beheren, en de schaal te vergroten.

Meer informatie Arrow Right Icon