Casestudy

Een ijsjesmerk gaf het seizoen een vliegende start met een campagne op tv en Twitter

Belangrijkste resultaten

De kans

IJs is populair in Turkije, maar buiten het seizoen is er weinig vraag naar. De ijsverkoop is dan ook sterk seizoensgebonden, namelijk van juni tot augustus. Het Turkse ijsbedrijf Algida Türkiye () wilde het seizoen extra vroeg van start laten gaan door de interactie tussen consumenten te stimuleren en al vóór de zomermaanden online buzz te genereren.

De strategie

 maakte een geïntegreerde digitale marketingcampagne voor tv en Twitter, ondersteund door gedrukte materialen en digitale activiteiten. De hele campagne was erop gericht de doelgroep zo vroeg mogelijk een uitbundig zomergevoel te geven. De campagne kreeg de naam “IJsjes uit de hemel” en beloofde duizenden ijsjes uit de hemel te laten vallen, zoals in een kinderdroom.  zette paramotors en ballonnen in om vijf Turkse steden van ijsjes te voorzien. Mensen hoefden alleen maar op Twitter hun stem uit te brengen als ze wilden dat hun stad bij die vijf kwam te horen.

De tv-commercial werd op 8 april om exact 21.00 uur op elke tv-zender in Turkije uitgezonden. IJsliefhebbers werden opgeroepen om de naam van hun stad te tweeten met de hashtag , waardoor een ongekend aantal vermeldingen werd gegenereerd. De vijf steden die de meeste stemmen kregen, werden uitverkozen voor de "ijsjesregen".

De campagne, die door een Uitgelichte Trend, werd ondersteund, zorgde voor de gewenste buzz en de hashtag leverde al 10 minuten na de uitzending van de spot op tv een organische piek op. Om nog meer mensen over te halen om te stemmen gebruikte aangepaste Tweets voor de steden voordat de winnaars op Twitter bekend werden gemaakt.

Bied je publiek een unieke ervaring.

Het magische idee van een ijsjesregen uit de hemel beloofde de consumenten een bijzondere ervaring. Met dit aanlokkelijke beeld werd de doelgroep van  aangespoord om hun stem uit te brengen op Twitter zodat hun stad een van de vijf zou worden die de ijsjesregen ten deel zou vallen.

Gebruik een Uitgelichte Trend om een gesprek op gang te brengen.

 gebruikte een Uitgelichte Trend om de campagne op Twitter te starten. Deze zorgde voor veel aandacht op het platform, waardoor gemakkelijk een gesprek op gang werd gebracht. Dat gesprek breidde zich zo sterk uit dat de campagnehashtag ook organisch voor een trend zorgde, waardoor het bereik van  nog groter werd.

Bedenk een wedstrijd om de interactie te stimuleren.

Om alle verschillende regio's van Turkije bij de campagne te betrekken, ontwierp een wedstrijd die gemeenschappen met elkaar zou verbinden door consumenten op hun eigen stad te laten stemmen.

Het bedrijf zorgde er bovendien voor dat iedereen eenvoudig aan de wedstrijd kon deelnemen. Mensen hoefden alleen maar de naam van hun stad met de hashtag te tweeten.

Het succes

 slaagde erin de gesprekken over het merk en het bereik aanzienlijk uit te breiden terwijl de campagne liep. De verkoop steeg met 6%. In totaal leverde  275.000 vermeldingen op. Ook waren er tijdens de campagneperiode 1552% meer merkvermeldingen.

 kreeg er 7000 nieuwe volgers bij en verzamelde meer dan 250.000 stemmen via Tweets. De interactieratio was tijdens de hele campagne hoog, met een piek van 27,1% tijdens de Uitgelichte Trend.

Dankzij Twitter konden we een droom werkelijkheid laten worden door mensen te laten kiezen. Door Twitter als een dynamisch communicatieplatform te gebruiken konden we bovendien direct meer mensen bereiken die ook de ijsjesregen uit de hemel wilden meemaken.

Leyal Eskin Yilmaz (), Marketing Director, Algida

Gebruikte oplossingen

Het bereik vergroten

Tweets zijn overal. Laat ook jouw merk profiteren van dit gigantische, internationale realtime bereik.

Meer informatie Arrow Right Icon

Creatief canvas

Merken communiceren elke dag weer op unieke en creatieve manieren met gebruikers op Twitter. Dat kun jij ook doen.

Meer informatie Arrow Right Icon