Perspectief

Bereid je voor op gouden momenten bij de Olympische Spelen

Wat was het meest besproken moment op Twitter tijdens de Zomerspelen van 2012?

Het antwoord zal je misschien verbazen. Het grootste moment op Twitter tijdens was de reünie van de Britse meidengroep Spice Girls tijdens de sluitingsceremonie. De Spice Girls genereerden meer Tweets per minuut dan wie ook op het sportveld.

Van de stroomstoring bij de Super Bowl XLVII tot het winnende punt bij de kampioenswedstrijd bij het mannenbasketbal van de NCAA in 2016: de sportwereld kent vele onverwachte momenten. We verwachten dat het bij de Zomerspelen van dit jaar niet anders zal zijn. Toch is het onverwachte niet altijd onvoorspelbaar. Er komt een sensationele finish, een verpletterende nederlaag, een ontroerende ontmoeting van een sporter met zijn familie, een prachtige comeback, en mogelijk een viral video van een popsong waarop gedanst wordt.

Ons content-planningsteam helpt adverteerders bij het nadenken over en zich voorbereiden op de ´onverwachte maar voorspelbare´ momenten die zich bij bijna elk evenement voordoen. Met de hieronder genoemde vijf basisprincipes kun je optimaal gebruik maken van live-momenten en gesprekken. Zo kun je een interactieve doelgroep bereiken met relevante content op het moment dat consumenten het meest ontvankelijk zijn.

Volg deze vijf basisprincipes voor de planning om het succes van je merk te bevorderen:

1 Breng je momenten in kaart.

Maak voordat de Spelen beginnen een lijst van alle geplande, voorspelde en verwachte momenten waarvoor je met je merk activiteiten wilt plannen (voor, tijdens en na die momenten). Bedenk met welke sporters en ploegen je merk wordt geassocieerd: traditionele succesnummers gedurende sportwedstrijden, maar ook emotionele en vrolijke momenten die elke twee jaar weer veel aandacht trekken.

2 Plan winnende scenario's.

Beoordeel de lijst met momenten en stel vast welke momenten voor, tijdens en na het evenement geschikt zijn voor je merk en welke momenten je merk zich op authentieke wijze eigen kan maken en op legitieme wijze kan worden gepromoot. De momenten die je uitkiest, moeten geschikt zijn voor je merk en de identiteit naar voren brengen. Dat zijn de momenten waarin je de kans hebt om deel te nemen aan gesprekken en op te vallen in het grote aanbod aan merkreclame.

3 Creëer nu content gebaseerd op de lijst met momenten die prioriteit hebben.

Je kunt het beste content creëren voor momenten voor, tijdens en na het evenement en voor momenten die volgens jou ook gaan plaatsvinden. Je kunt je content vooraf goed laten keuren, klaar maken voor publicatie en delen zodra de gesprekken zich gaan richten op het moment waarop je je hebt voorbereid. Op deze manier maakt geproduceerde content in realtime maar een heel klein deel van je activiteit uit.

4 Sjablonen voor creatief materiaal instellen.

Creëer sjablonen voor zowel vooraf geproduceerde als realtime content. Zo kun je zorgen voor een consequente uitvoering en kun je onverwachte content (zoals reacties van fans) verbinden met je merk, belangrijke berichten of je waardeproposities. Denk ook aan terugkerende hashtags, visuele aantrekkelijkheid en een algehele esthetische vormgeving die de content samenbindt.

5 Kies targetingparameters.

Creëer targetingparameters gebaseerd op de momenten die je eerder hebt geïdentificeerd om ervoor te zorgen dat je uitstekende content ook relevant is en op grote schaal gezien wordt door de juiste mensen op het juiste moment. Zie onze blogpost over gebeurtenistargeting voor meer informatie.

Deze planningsprincipes gaan hand in hand met creatieve beslissingen van bovenaf. Pas deze planningsprincipes zodanig aan dat je ze kunt inzetten voor je merk en marketingdoelstellingen.

Het gaat echter niet alleen om het maken van unieke content. Je moet ook de middelen die je al hebt, inzetten om optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden die video biedt. Dat doe je als volgt:

  • Distribueer de belangrijkste hero-middelen die je al hebt voor je campagne.
  • Pas deze aan om verschillende indelingen te testen en de impact daarvan te vergroten.
  • Maak extra content die vooral op social media is gericht en die de uitvoering aanvult.

Op deze manier kun je van een hero-video verschillende afzonderlijke middelen maken, die je vervolgens in de loop van de tijd strategisch kunt publiceren. Zo worden kosten afgeschreven en blijft je merk langer deel uitmaken van het gesprek.

Voor bedrijven is Twitter het krachtigste platform om live-connecties op te bouwen met klanten. Met de juiste content en een beetje planning maak je ongelooflijk succesvolle campagnes waarover mensen het nog lang na de sluitingsceremonie zullen hebben.

Deze post werd onder andere geschreven door Nina Mishkin (), Content Planning Manager