Vragen en antwoorden

Maak kennis met de nieuwe Global Group Creative Director Jayanta Jenkins

Creativiteit is de ziel van marketing en reclame, en de kracht achter elke topcampagne.

Daarom ben ik ontzettend blij dat Jayanta Jenkins Twitter komt versterken als Global Group Creative Director. Met bedrijven als Apple/Beats by Dre, TBWA\Chat\Day, Wieden + Kennedy, Gatorade en Nike onder zijn meest recente werkgevers leest zijn cv als een indrukwekkende lijst cultuurdoorbrekend werk bij bedrijven en merken van wereldklasse. Het zijn echter vooral zijn visie, denkwijzen en creativiteit waardoor ik ervan overtuigd ben dat hij de juiste persoon is om het merk Twitter de toekomst in te leiden.

Ik sprak met Jayanta om hem beter te leren kennen, te ontdekken waar zijn creativiteit vandaan komt en beter te begrijpen hoe merken hun verhaal op een creatieve manier kunnen vertellen zodat het ook echt aankomt bij de doelgroep.

In de loop van je carrière heb je met enkele van de grootste merken ter wereld gewerkt. Hoe slaagt een merk erin om cultuur te creëren in plaats van reclame?

: De meeste iconische merken stralen cultuur uit in plaats van deze te spiegelen. Dat resulteert vaak in goed doordachte verhalen en conversaties die mensen op een zinvolle manier bij het merk betrekken. Reclame en cultuur kunnen – en moeten – naast elkaar bestaan. Iconische merken gebruiken reclame-uitingen puur als middel om hun cultuur te promoten als motor voor groei.

De meeste iconische merken stralen cultuur uit in plaats van deze te spiegelen."

Hoe kunnen merken hun verhaal op een zinvolle manier vertellen?

: Een van de belangrijkste manieren waarop een merk een zinvol verhaal kan vertellen is door te weten waar het merk voor staat. Dat geldt ook op persoonlijk niveau, met de dingen of personen die ik bewonder of nastreef: van een kunstenaar als Picasso tot een muzikant als Prince of een merk als Apple. Door de manier waarop zij zich presenteren en communiceren met de wereld om zich heen, weet iedereen waar zij voor staan en wat ze vertegenwoordigen. In zekere zin willen mensen zichzelf terugzien in de merken die ze omarmen. Ik kijk ernaar uit om met iedereen samen te werken en die kracht ook bij Twitter te vinden. De wereld wil weten waar Twitter voor staat en het wordt tijd om dat verhaal te vertellen.

Wat doen de merken op Twitter allemaal voor interessants en innovatiefs?

: Historisch gezien zijn er zoveel merken die Twitter (nog steeds) op allerlei innovatieve manieren inzetten. Denk bijvoorbeeld aan de Nike Chalkbot, Old Spice Man die Tweets in realtime beantwoordde en de 'Sing My Tweet'-campagne van de Grammy's. Merken kunnen profiteren van de kracht en directe impact van het Twitter-platform met zijn focus 'in het nu'. Ik kijk ernaar uit om samen met mijn Twitter-collega's meer merken zover te krijgen dat ze het platform op steeds weer innovatievere manieren gaan inzetten. Ik hoop dan ook dat onze creatieve studio in de nabije toekomst zal gaan samenwerken met andere merken om aanvullende geavanceerde creatieve mogelijkheden te creëren en aan te bieden.

In zekere zin willen mensen zichzelf terugzien in de merken die ze omarmen."

Wat vind je het mooist aan deze kans bij Twitter?

: Twitter bevindt zich in een kantelfase waar het gaat om onze merkuitstraling en klanten van de toekomst. Ik hoop dat mijn bijdrage kan helpen om het merk een nieuwe dimensie te geven. Het gebeurt niet vaak dat iemand met een geslaagde carrière in de reclame-industrie de kans krijgt om door te groeien naar een creatieve leiderschapspositie. Deze kans geeft mij nieuwe kracht en een enorm gevoel van avontuur en uitdaging in alles wat ik op creatief vlak doe.

Welkom, Jayanta! Volg hem via .